Aneb je vše bio opravdu bio? Hlavním parametrem pro bio potraviny je souznění s přírodou, což představuje šetrný přístup k přírodě a zejména etický přístup ke zvířatům. Na základě dodržení těchto zásad, jsou logicky bio výrobky cenově dražší oproti běžným potravinám, zejména zakoupených v supermarketech.
Bio potraviny lze zakoupit nejen prostřednictvím internetu či ve specializovaných prodejnách. Nejlepší alternativou je však nákup bio potravin na farmářských trzích. A ještě lepší variantou je, upřednostnit české výrobky. Mějte však na paměti, že jestliže si rádi dopřejete i sladkost v bio formě, jedná se stále o výrobek s obsahem cukru, tudíž konzumovat v rozumné míře. A proč jsou však bio potraviny vhodnější?
Bio potraviny jsou zdravé!
Hlavním přínosem je, že v případě ovoce či zeleniny nedochází k chemickému ošetření. Bio produkty jsou značně chutnější. Čím je to způsobeno? Nejen na základě studií bylo prokázáno, že bio ovoce i zelenina obsahuje v průměru až o 50% více vitamínů, minerálních látek i enzymů a živin. V rámci ekologického pěstování rostlin a plodin je eliminováno riziko potenciálního výskytu reziduí pesticidů. Pozitivem je rovněž mnohem nižší obsah dusitanů. Vzhledem tomu, že obsahují rovněž méně vody, je tak chuť výraznější. Díky eliminaci chemie i umělých hnojiv, rostou plodiny pomaleji, což má rovněž velmi pozitivní vliv nejen na kvalitu. Rovněž maso, vejce i mléko vyniká mnohem lepší chutí.
Výhody bio potravin
· veškeré bio produkty jsou bez geneticky modifikovaných organismů, což je nařízeno i dle Zákona o EZ,
· maximální ohleduplný přístup k životnímu prostředí,
· pocházejí pouze z ekologického zemědělství,
· bez obsahu barviv, umělých ochucovadel, aromatických či konzervačních látek,
· neobsahují antibiotika – týká se živočišných produktů, zejména v případě masa,
· úspora energie, neboť bio produkce redukuje závislost na neobnovitelných zdrojích,
· vše podléhá přísným kontrolám, dodržování stanovených norem.